Prima vizita la medicul stomatolog
Prima vizita la mediculstomatolog
Copilul ar trebui să meargă cu plăcere și fără teamă la medicul stomatolog, iar pentru aceasta ar fi bine să-i luați pe cei mici deja la propriile dumneavoastră vizite de control. După sau chiar în timpul examinării îl puteți lua pe cel mic pe genunchi, iar medicul îi poate examina puțin cavitatea bucală. Astfel copilul va avea deja, în joacă, primul contact cu instrumentele stomatologice, precum aerul și apa.
Dacă și mama sau tata scapă de alte intervenții, adică dacă și ei sunt lăudați pentru că și-au îngrijit bine dinții, toată lumea merge mulțumită și relaxată acasă.
Iar la plecare vine partea cea mai plăcută din cabinetul medicului stomatolog: aproape toți medicii stomatologi – fie că sunt stomatologi pediatri sau „normali” – au o „cufăraș cu comori” plin, din care micii pacienți sau micii însoțitori își pot alege ceva.
Copiii vor pleca fericiți acasă cu o jucărie pe care și-au ales-o, plus o periuță de dinți pentru copii, cu figuri actuale pentru copii, primită în dar. Iar curățatul dinților seara, cu noua periuță de dinți, va fi mai distractiv. Jucărioarele le vor aminti mult timp copiilor de vizita plăcută la medicul stomatolog. Să-i întrebați mai des de unde au primit minunata jucărie sau periuța de dinți! Astfel le va rămâne o dispoziție pozitivă – iar problema medicului stomatolog nu va deveni deloc o problemă.
Cum să recunoaștem momentul potrivit pentru prima vizită la medicul stomatolog
De-abia ce apare primul dințișor tinerele mame se întreabă când este timpul potrivit pentru prima vizită la medicul stomatolog. Răspunsurile la această întrebare sunte destul de controversate – chiar când vin de la stomatologi. În timp ce unii sunt de părere că prima examinare ar trebui făcută la apariția primului dințișor, alți stomatologi afirmă că momentul potrivit pentru prima examinare este abia când dentiția de lapte este completă (20 de dințișori). Aceasta este o situație în care mamele trebuie să acționeze cum consideră ele că este mai bine.
Poate copilașul să mănânce? Adică: mestecă bine? Se observă deja prime poziții defectuoase ale dinților, care îi conferă mamei nesiguranță? Suge suzeta de mult prea mult timp și nu vrea deloc să renunțe la ea? S-au modificat cumva maxilarele? Și bineînțeles, de îndată ce se observă pete maronii sau colorații, nu ar trebui să amânați, ci să programați cât de repede o vizită la medicul stomatolog. Dacă tratamentul este efectuat la timp, posibilele dureri vor fi unele reduse.
La medicul stomatolog poate fi distractiv – e posibil?
Este recomandabil să înlăturați deja înainte de vizită teama micuților de medicul stomatolog. Ceea ce nu este neapărat ușor. Pentru că poveștile de „groază” legate de medicul stomatolog se împrăștie repede. Și, din păcate, există (încă) de cele mai multe ori unul sau doi copii la grădiniță, care au probleme cu carii și care povestesc lucruri ce pot provoca frică.
Și admonestările în cazul spălării pe dinți – sau mai bine zis al „ne-spălării pe dinți” pot influența contraproductiv curățarea dinților: „dacă nu te speli corect și regulat pe dinți, o să ți se facă o gaură în dinte. Atunci va trebui să mergi la stomatolog și el o să facă o gaură mai mare cu freza, și asta doare.” Astfel de propoziții pot speria copilul înainte să ajungă la medic. E clar că aceasta nu este o motivație bună – însă uneori nu se poate altfel (asta ne-a învățat experiența).
Pentru că teama de medicul stomatolog nu este deloc o motivație bună pentru curățarea dinților. Mai bine dorința de a avea dinți frumoși și sănătoși! Și mereu trebuie verificat dacă toți dinții au fost curățați bine! Astfel, o motivație bună poate suna așa: Cine vrea dinți albi? Cine vrea dinți curați și vrea să-i miroasă gura bine… Puteți continua în funcție de imaginație, pentru că fiecare părinte își va da seama repede ce este important pentru copilul său (curățenie, miros plăcut, un gust proaspăt și plăcut în gură…).
Întrebări posibile pentru medicul stomatolog atunci când copilul vă însoțește pentru prima dată la vizita dumneavoastră de examinare
• Când ar trebui să fac prima programare „adevărată” pentru bebelușul/copilașul meu?
• La ce trebuie să fiu atent (atentă)? Îmi puteți da niște sfaturi practice?
• Atunci când, ca părinți, sunteți nesiguri în ceea ce privește aportul de fluor (tablete sau pastă de dinți), întrebați! Nimic nu este mai important decât sentimentul de a face lucrurile bine!