Protejeazǎ dintisorii cu dentinox
Protejeazǎ dintisorii cu dentinox
Cariile reprezintă o problemă care apare aproape la toate vârstele. Cariile ar trebui evitate în general (și nu numai) la copii. Dacă alimentația este sănătoasă și echilibrată, cariile apar la copii doar în cazuri rare. Dulciurile în cantități mari, dar și băuturile dulci, cum este limonada sau de exemplu chiar ketchup-ul și legumele la conservă, conțin cantități foarte mari de zahăr și favorizează apariția cariilor. Din acest motiv, atunci când este vorba despre alimentație, trebuie să acordați atenție zahărului ascuns sau carbohidraților ușor disponibili, precum produsele din făină albă, și trebuie să le folosiți în mod responsabil. Atunci când, după masă, dinții sunt curățați corespunzător, în cazul unei alimentații echilibrate nu există vreun motiv de a interzice consumul acestor alimente.
Apariția cariilor
Cariile apar ca urmare a formării de acizi de către bacteriile care cauzează cariile și care se găsesc la nivelul cavității bucale. Bacteriile care cauzează cariile și care trăiesc la nivelul cavității bucale transformă zahărul în acizi agresivi, care apoi atacă dinții.
Copiii și dulciurile
Este aproape imposibil să îi ținem pe copii departe de dulciuri, chiar și atunci când, în calitate de mamă sau de tată, suntem atenți al acest lucru. Pentru că pofta de dulce este înnăscută. Laptele matern, primul aliment de fapt pe care îl primesc copilașii, este dulce. Alimentele otrăvitoare sunt de obicei amare – de cele mai multe ori ele nu sunt dulci. Din acest motiv oamenilor le plac și au încredere în alimentele dulci dintr-un sentiment primordial. Iar micuții noștri își iau de altundeva ceea ce nu primesc acasă. Din păcate, cu consecințele cunoscute – iar pentru ca să nu apară cariile, copii noștri trebuie să se spele în mod regulat pe dinți.
Încă există o incidență crescută a cariilor în faza dentiției de lapte
În ciuda informării tot mai extensive în ceea ce privește alimentația și cariile, și în ciuda explicațiilor cu privire la curățarea dinților oferite în grădinițe și în școli de către membrii grupurilor de lucru pentru sănătatea dinților , incidența cariilor în faza dentiției de lapte la copii este încă destul de ridicată. Atitudinea „dinții de lapte nu contează – mai târziu oricum apar alții” este complet falsă. Igiena dentiției de lapte pune bazele pentru dentiția permanentă.
O dentiție de lapte intactă este importantă pentru formarea ulterioară a maxilarelor și favorizează dezvoltarea normală a vorbirii. Dacă un copil pierde timpuriu dinți de lapte din cauza cariilor, mai târziu este posibil ca spațiile dentare să fie mai mici sau dinții permanenți să fie strâmbi; dacă se pierde un incisiv, poate fi influențată negativ chiar pronunția și astfel dezvoltarea vorbirii.
Cariile pot fi evitate
Cariile la copii trebuie evitate. Dacă un copil învață de la început că igiena regulată a dinților este un element al rutinei zilnice, pe termen lung el nu va avea probleme cu curățarea dinților. Regula este următoarea: deja de la primul dinte, igiena dinților trebuie efectuată în mod regulat.
Evitarea cariilor – reguli de bază
După micul dejun și mai ales înainte de culcare, după ultima masă a zilei, dinții trebuie curățați. Mai ales suprafețele de masticație trebuie periate bine în cazul dinților de lapte. Învățați periatul dinților după metoda MEI.
Nu vă fie teamă de medicul stomatolog
Cei care își curăță în mod regulat dinții (sau cei cărora li se curăță dinții în mod regulat) nu trebuie să se teamă de medicul stomatolog. Când dentiția de lapte este completă, este momentul ideal pentru a face prima vizită la medicul stomatolog. Cel mai bine este să îl luați pe copil cu dumneavoastră când mergeți dumneavoastră la vizite de control, unde copilul poate să vadă cum sunteți examinat. Apoi va fi rândul copilului, care în timpul consultației va sta în brațele mamei sau tatălui, iar scaunul poate fi ridicat, ceea ce le place micilor pacienți. De cele mai multe ori examinarea durează puțin și este lipsită de probleme. În cazul în care observați o carie înainte de apariția completă a dentiției de lapte, bineînțeles trebuie să faceți neîntârziat o programare la medicul stomatolog. Pentru că: cu cât caria este mai mică, cu atât sunt mai mici durerile atunci când ea este plombată.
Atenționare:
Casele de asigurări de sănătate de stat plătesc anumite servicii de profilaxie pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Printre acestea se numără:
- Starea igienei bucale
- Informare cu privire la tehnica corectă de curățare a dinților și la alimentația sănătoasă pentru dinți
- Îndepărtarea tartrului
- Fluorizare
- Închiderea fisurilor molarilor permanenți (de pe pozițiile 6 și 7, la nivel maxilar și mandibular